Η ανεύρεση και αγορά κατοικίας τις περισσότερες φορές είναι μια πολύ κουραστική και αγχώδης διαδικασία. Αρχικά προσδιορίστε τα γενικά οφέλη αλλά και τις ανάγκες σας για την μελλοντική σας κατοικία. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση είναι οι εξής (Γράψτε τις απαντήσεις σας ) :

1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Μη κάνετε το λάθος να περιορίζεστε γεωγραφικά σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα. Οι πιθανότητες να βρείτε αυτό που ψάχνετε περιορίζονται δραματικά. Πχ Πολλοί αγοραστές λένε «δεν θέλω ν αλλάξω περιοχή γιατί το παιδί μου πάει στο τάδε σχολείο». Το παιδί σας θα πηγαίνει σ αυτό το σχολείο λίγα χρόνια, ενώ το σπίτι το αγοράζετε για μια ζωή.

2. ΕΙΔΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Πριν ακόμη ξεκινήσετε να ψάχνετε για σπίτι ξεκαθαρίστε μέσα σας τι ακριβώς ψάχνετε σε μία κατοικία. Μετά καθορίστε τις προτεραιότητες σας σε σημαντικές και δευτερεύουσες από την κάτωθι λίστα γιατί σπάνια θα βρείτε όλα όσα θέλετε σε μία κατοικία.

Τέλος σκεφτείτε αν η καλύτερη λύση είναι οικόπεδο ή έτοιμη κατοικία.Μην μπείτε στην διαδικασία να δείτε σπίτια που δεν πληρούν τα κριτήρια σας μιας και σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανόν είναι να χάσετε τον χρόνο σας.

3. ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Αποφασίστε τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά ακινήτου και καθορίστε το μέγιστο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, μην ξεχνάτε ότι σαν αγοραστής θα πρέπει να υπολογίσετε πέραν του κόστους αγοράς ακινήτου και μια σειρά από άλλα έξοδα όπως συμβολαιογραφικά, φόρο κτλ

4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΣΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ή ΟΧΙ?
Ξεκάθαρα ΝΑΙ, αλλά με προϋποθέσεις
Η αγορά ακινήτου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση γι αυτό απευθυνθείτε σε «πραγματικούς» επαγγελματίες.
Συζητήστε μαζί τους όλα τα παραπάνω ώστε να σας προτείνουν επιλογές οι οποίες πληρούν τα κριτήρια σας. Αξιολογείστε τον μεσίτη από
1. κατανόηση των αναγκών σας
2. συνέπεια ( χρονική και λεκτική)
3. Γνώση της αγοράς στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Ένας κάλος μεσίτης μπορεί να σας γλυτώσει χρόνο και χρήμα και να σας καθοδηγήσει σωστά στο τι μπορείτε να αγοράσετε με τα χρήματα που διαθέτετε.

5. ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Στο δίλλημα  «να αγοράσω τώρα ή να περιμένω περαιτέρω μείωση τιμών εν μέσω κρίσης» η απάντηση είναι απλή. Τώρα αλλά σε τιμή που έχει ήδη απορροφήσει μια τυχόν βραχυπρόθεσμη μείωση τιμών. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στην αγορά ακίνητα που πωλούνται σε χαμηλότερη έως και 10% τιμή από τον μέσο όρο της αγοράς, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι σε κατάσταση ανάγκης είτε γιατί θέλουν να επανατοποθετηθούν σε κάποια αγοραστική ευκαιρία.

6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
Ζητήστε λεπτομερή έλεγχο των Τίτλων Ιδιοκτησίας, είναι το σημαντικότερο στάδιο στη διαδικασία αγοράς ακινήτου και ουσιαστικά σας απαλλάσσει από σοβαρά μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Συμβουλευτείτε Πολιτικό Μηχανικό για τεχνικό έλεγχο του ακινήτου, ώστε να εντοπισθούν τυχόν κακοτεχνίες , προβλήματα η και να λύσετε τις όποιες απορίες σας

8.  Σε περίπτωση αγοράς ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, υπολογίστε το κόστος αποπεράτωσης με τη συνδρομή ενός μηχανικού. Μπορεί να είστε μπροστά από μια μεγάλη ευκαιρία!

9. Απαιτείται προσοχή στην ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ  «εκτός σχεδίου πόλεως»  ή σε περιοχές όπου η γη έχει μικτή χρήση. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να οικοδομηθεί εκεί. Αποταθείτε στο μηχανικό σας ή στη Πολεοδομία της περιοχής.

EXTRA

Η αγορά ακινήτου αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς επένδυση ζωής και απαιτείται να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιλογών μας. Κάνοντας έστω και μία λανθασμένη κίνηση κατά την αγορά του ακινήτου τότε πιθανόν να πληρώνουμε αυτό το λάθος για πολλά χρόνια.Για να κινηθούμε σωστά και με ασφάλεια θα πρέπει να βασιστούμε επάνω στην εμπειρία και στις γνώσεις επαγγελματιών.

Για πιο ειδικές συμβουλές για το δικό σας ξεχωριστό ακίνητο, καλέστε μας:
Τηλ. 27210 22122 και 698 190 9005
Site : www.easyhome.com.gr
E-mail : hello@easyhome.com.gr